Alan vaihto tekstiili­tekniikan insinööristä ohjelmisto­kehittäjäksi – Aarnin uratarina

Olin asennoitunut, että uudella alalla menee vähintään pari vuotta asioiden oppimiseen, mutta todellisuudessa tämä vaihe jatkuu vielä tänäkin päivänä. Toisaalta, kun työ ja siihen liittyvät asiat kiinnostavat myös työpaikan ulkopuolella, niin oman osaamisen kehittyminen tapahtuu aika huoletta. Meltlakella työkaverit ovat mahtavasti mentoroineet tuntemattomien asioiden parissa, ja olen kehittynyt valovuosia eteenpäin oman osaamiseni parissa.

Tekstiilitekniikan insinööri vaihtoi IT-alalle kolmen kuukauden intensiivikoulutuksella

”Sinä voit aina vaihtaa suuntaa” oli jotain, mitä sain kuulla ollessani kesätöissä Kuhmon Kamarimusiikilla vuonna 2009. Olin juuri saanut opiskelupaikan Tampereen Ammattikorkeakoulusta Tekstiilitekniikan Insinöörin koulutusohjelmasta ja mietin, olisiko tämä jotain mitä haluaisin tehdä. Päätin luottaa tähän ja vuonna 2014 valmistuin Insinööriksi, ja hyppäsin materiaalitutkimuksen maailmaan. Tein töitä tekstiililaboranttina ja asiantuntijana tekstiili- ja kuluttajatuotteiden laadunvalvonnan parissa.

Olin aina pitänyt itseäni hieman nörttinä. Nuoruudessa vapaa-aika meni tietokoneiden ja videopelien parissa, ja kokeilin kaikenlaista Half-Lifen kenttäeditorista musiikin tekemiseen tietokoneella. Loppuvuodesta 2018 kaverini vinkkasi minulle mahdollisuudesta kouluttautua IT-alalle kolmen kuukauden intensiivikoulutuksessa. Päätin kokeilla siipiäni uuden parissa, ja alkuvuodesta 2019 vietin aamut ja illat opiskellen ohjelmointia. Kaikki oli minulle uutta, mutta jotenkin tutun oloista. Viimeinkin syy-yhteys videopelien konsolikomentojen taustalla alkoi valkenemaan. Olin asennoitunut, että uudella alalla menee vähintään pari vuotta asioiden oppimiseen, mutta todellisuudessa tämä vaihe jatkuu vielä tänäkin päivänä.

Tiedonjano ohjelmoinnista kasvoi yhä IT-alle siirryttyä

Työurani alussa tein töitä tekstintunnistuksen ja asiakirjojen digitoinnin parissa. Uuden alan pariin hyppääminen jännitti, mutta viikko toisensa jälkeen se tuntui oikealta ratkaisulta. Intensiivikoulutuksesta jäi myös niin kova tiedonjano, että otin työni oheen ohjelmointiin liittyviä kursseja avoimen ammattikorkeakoulun puolella.

Alussa mukana oli tietysti uuden oppimisen tuomaa hurmosta, mutta myös jännitys siitä, miten näin uranvaihtajana pärjää kokeneiden kollegoiden keskellä. Lopulta kuitenkin huomasin, että kun työ ja siihen liittyvät asiat kiinnostavat myös työpaikan ulkopuolella, niin oman osaamisen kehittyminen tapahtuu aika huoletta.

Kehittäjänä Meltlakella osaaminen on mennyt valovuosia eteenpäin

Muutaman vuoden jälkeen törmäsin avoimeen Software Developer:n paikkaan Meltlakella. En ollut sen enempää ajatellut työpaikan vaihtoa, mutta ala konsulttina kiinnosti, joten päätin taasen hypätä jonkin uuden pariin. Nykyisessä työssäni parhaita puolia olivat ongelmanratkaisu sekä luovuus, jolla sitä pääsi toteuttamaan, joten ajattelin työn konsulttina myös palvelevan tätä kiintopistettä. Nuoressa yrityksessä viehätti reippaalta vaikuttava yrityskulttuuri ja mukavan oloinen työyhteisö.

Aloitin tammikuussa 2023, ja alun jännittämisen jälkeen kaikki ennakko-odotukset ovat osoittautuneet oikeiksi. Tähän mennessä olen päässyt mukaan useampaan mielenkiintoiseen projektiin, koodannut fronttia ja bäkkäriä, auttanut asiakkaita ratkomaan heille tärkeitä ongelmia ja kehittynyt valovuosia eteenpäin oman osaamiseni parissa.

Haastavinta oli oman työrytmin löytäminen useaa projektia tehdessä, mutta se, kuten muutkin taidot ovat kehittyneet huomattavasti talossa olon aikana. Työkaverit ovat mahtavasti mentoroineet tuntemattomien asioiden parissa, ja Helsingin toimiston mukavat toimitilat ovat tuoneet raikasta vastapainoa koronavuosien kotoa käsin työskentelylle. Toisaalta ketterät työtavat mahdollistavat sen, että välillä voi matkustaa pohjoiseen ja työt kulkevat mukana, kunhan laukkuun pakkaa läppärin, laturin ja kuulokkeet.